Żywność konopna – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze

O konopiach w Polsce wciąż mówi się niewiele. Nasiona te kojarzone są głównie z marihuaną oraz jej właściwościami odurzającymi. Tymczasem w konopiach znajdziemy mnóstwo składników przeciwzapalnych i substancji odżywczych, które mogą pomóc w różnych dolegliwościach zdrowotnych.

 

Nasiona konopi posiadają wiele właściwości wspomagających zdrowy tryb życia, dlatego na rynku pojawia się coraz więcej produktów spożywczych z konopi. Poniżej przedstawiamy kilka rodzajów żywności konopnej, zobaczmy, jakie mają właściwości i dlaczego warto na nie postawić.

 

Olej konopny z nasion

 

Właściwości zdrowotne oleju konopnego przewyższają większość olejów roślinnych. Olej zawiera idealną proporcję kwasów omega 3 do omega 6 wynoszącą 3:1, dzięki czemu świetnie odżywia ludzki organizm, dostarczając mu najlepszych składników odżywczych.


Właściwości oleju konopnego z nasion stosowanego w diecie:

- wspomaga układ odpornościowy;

- reguluje poziom cholesterolu we krwi;

- utrzymuje prawidłowy poziom hormonów;

- redukuje stany zapalne w organizmie;

- wspomaga naczynia krwionośne i serce, ograniczając ryzyko chorób układu krwionośnego;

- wspiera mózg;

-wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych;

- chroni przed nowotworami.

 

Olej konopny z kwiatów CBD

Olej CBD wytwarzany jest z kwiatów i nasion specjalnych odmian konopi siewnych. Zawiera biologicznie aktywny kannabidiol (w skrócie CBD), uznawany za najsilniejszą substancję leczniczą marihuany.

 

Olej konopny CBD stosowany jest w leczeniu:

- nowotworów;

- chorób neurodegeneracyjnych: padaczka, autyzm, stwardnienie rozsiane itd.;

- chorób nerwowych i psychicznych;

- reumatyzmu;

- dolegliwości bólowych;

- chorób immunologicznych: alergii, obniżonej odporności;

- uzależnień.

 

CBD ma praktycznie nieograniczone właściwości zdrowotne, jest całkowicie legalny, gdyż nie zawiera substancji narkotycznych, a jedynie terapeutyczne.

 

Siemię konopne

Nasiona konopi o bogatym składzie. Wśród najważniejszych substancji odżywczych znajdziemy w nich:

- składniki mineralne: żelazo, cynk, fosfor, magnez;

- witaminy: C,D,E, witaminy z grupy B;

- kwasy omega-3 i omega-6;

- błonnik.


Siemię konopne stosowane w diecie:

- poprawia odporności organizmu;

- obniża ciśnienie krwi i usprawnienia krążenia;

- działa przeciwzapalnie;

-reguluje gospodarkę hormonalną;

- łagodzi objawy menopauzy;

- wspomaga jelita;

- reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

 

Siemię konopne może być stosowane jako dodatek do wypieków, deserów, musli, jogurtu itd.

 

Mąka konopna
W mace konopnej znajduje się łatwo przyswajalne przez organizm białko, zawierające aż 20 aminokwasów, a wśród nich aminokwas EAA, którego nie jesteśmy w stanie wyprodukować sami. Co więcej, w mące konopnej znajduje się szereg witamin, między innymi E,B1,B2,B6 oraz tłuszcze omega-3 i omega-6.

 

Właściwości mąki konopnej:

- poprawia metabolizm;

- obniża cholesterol;

-obniża ciśnienie krwi;

- działa przeciwzapalnie.

 

Mleko z nasion konopi

 

Mleko z nasion konopi to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Nie tylko nie zawiera ono laktozy, ale charakteryzuje się także niską zawartością kalorii, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób na diecie odchudzającej.

 

Mleko posiada wysoką zawartość omega-3, omega-6 oraz wapnia, a także sporą ilość witamin i minerałów. Nie zawiera alergizujących białek, jest więc bezpieczne dla osób wrażliwych.

 

Na szczęście na rynku polskim pojawia się coraz więcej żywności konopnej. Miłośnicy zdrowego żywienia częściej interesują się składem takich produktów, co daje nadzieję, że  staną się one popularne i szeroko dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.